1. Zonnewarmte
  2. /
  3. Over Zonnewarmte
  4. /
  5. Waarom Zonnewarmte?
  6. /
  7. Het zonnewarmtenet: technisch én...

Het zonnewarmtenet: technisch én financieel gezien de beste oplossing

De zonnewarmte-methode is de uitkomst van een onderzoek naar de beste warmte-oplossing voor een woonwijk met oudere woningen, namelijk het Ramplaankwartier in Haarlem. TU Delft heeft onderzocht hoe deze wijk het beste in haar eigen behoefte voor ruimteverwarming en warm douche- en tapwater kan voorzien, welk isolatieniveau de huizen moeten hebben en hoe het financieel uitpakt voor de deelnemende woningen. Voor het onderzoek zijn veel verschillende alternatieven bekeken. Het zonnewarmtenet kwam zowel technisch als financieel gezien als beste oplossing voor het Ramplaankwartier uit de bus.

Techniek

Het zonnewarmtenet is technisch gezien de beste oplossing voor het Ramplaankwartier omdat:

  • Het is gebaseerd op twee eenvoudige principes: 1. De zon is de beste warmtebron en 2. De aarde is de beste ‘accu’ om de warmte in op te slaan.
  • De warmte wordt niet – zoals bij andere warmtenetten – ‘van buiten’ gehaald, maar wordt in de wijk zelf opgewekt met PVT-panelen die stroom en warmte opwekken.
  • Koeling kost géén extra energie, maar levert juist extra energie op.
  • Door het aanbod uit het wijkwarmtenet te relateren aan de eigen opwek uit PVT-panelen is deze aanpak tevens een stimulans om te isoleren en (zo lang dit nodig is) tot efficiënt stoken.
  • Hoog rendement per warmtepomp, in vergelijking tot andere technieken.

In The Green Village bij de TU Delft, is met een proefopstelling aangetoond dat de techniek goed werkt.

De goedkoopste oplossing

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het zonnewarmtenet, van alle onderzochte technieken, op de lange termijn het goedkoopst is. Bij het berekenen van de benodigde investering per woning en de Business Case voor het Wijkenergiebedrijf is Zonnewarmte Ramplaankwartier uitgegaan van een woning van 110 m 2 woonoppervlak met een energieverbruik van 1.350 m3 gas en energielabel C (een woning schilisolatie van 70kWh/m2 per jaar). Deze kenmerken vertegenwoordigen een gemiddelde woning in het Ramplaankwartier.

Unieke combinatie van bestaande technieken

Het zonnewarmtenet is een unieke combinatie van bestaande technieken: Er zijn nog geen (bij ons bekende) zeer-lage-temperatuur (ZLT) warmtenetten in bestaande bouw. Ook is er nog geen (bij ons bekende) grootschalige opwek in een complete wijk via PVT-zonnepanelen op de daken van de woningen zelf. Wil je meer weten over de studie van de TU Delft en waarom voor het zonnewarmtenet is gekozen? Kijk dan hier.

Waarom Zonnewarmte?

Waarom zouden we stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van onze woningen? De noodzaak om minder CO2 uit te stoten wordt steeds groter.

Lees verder »