1. Zonnewarmte
  2. /
  3. Techniek

Techniek

Om zonder gas toch goed warm te kunnen worden, moet je woning voldoende geïsoleerd zijn. Het niveau van isolatie wordt ook wel schilindicator of  woonwarmtevraag genoemd. Een woonwarmtevraag/schilindicator van 70 kWh/m²/jaar is voor het zonnewarmtenet voldoende. Dit isolatieniveau is grofweg vergelijkbaar met energielabel C.

Voor de opwek van warmte wordt een binnenunit waterwater-warmtepomp, PVT-panelen, een boilervat en een aansluitbox (afleverset) geïnstalleerd en er wordt een aansluiting gemaakt naar het buurtwarmtenet (zie afbeelding).

In de warme maanden vangen we warmte op met de thermische-zonnepanelen (PVT-panelen). Dat warme water transporteren we via een buurtwarmtenet naar warmte- en koude opslagplekken (wko’s), op ongeveer 100 meter diepte gelegen grondwaterlagen. 

In de winter halen we dit water, het is dan zo’n 18°C, weer omhoog en voeren het via het buurtwarmtenet weer naar de woningen. Een geluidsarme warmtepomp die draait op de elektriciteit uit de PVT-zonnepanelen, verwarmt het water naar 55°C. Dat is voldoende temperatuur voor de centrale verwarming en/of vloerverwarming en voor warm douche- en tapwater.

afbeelding ©2022 Onno Beukenhorst

Welke apparatuur heb je nodig in je woning?

Als het buurtwarmtenet er ligt en je voldoende geïsoleerde woning is er op aangesloten, heb je geen cv-ketel meer nodig. Als je ook al elektrisch kookt, kan de gasaansluiting weg. De PVT-panelen leveren de elektriciteit voor de warmtepomp. 

Bijzonder aan de zonnewarmtemethode is dat er geen gas meer nodig is, maar ook jaarrond nauwelijks meer elektriciteit dan je nu gebruikt.

Als de PVT-installatie samen met de warmtepomp in de woning is aangebracht, maar het buurtwarmtenet ligt nog niet in de straat, dan is mogelijk de cv-ketel nog nodig voor bijstook om de woning op de echt koude dagen te verwarmen. Dat wordt een hybride-situatie genoemd: de warmtepomp werkt dan samen met de cv-ketel. De cv-ketel zorgt dan nog voor warm water voor douchen en slaat op hele koude dagen aan om de warmtepomp te helpen. In de hybride-situatie is het slim om ook al een boilervat te installeren, want dan benut je de warmte van de PVT-panelen in de zomer.