1. Zonnewarmte
 2. /
 3. Techniek
 4. /
 5. Elektra
 6. /
 7. Aanpassen elektra-aansluiting: hoe zit...

Aanpassen elektra-aansluiting: hoe zit dat?

De verzwaring van de elektra aansluiting van 1-fase naar 3-fasen moet bij Liander (de netbeheerder) worden aangevraagd en Liander doet de verzwaring aansluiting vanaf de straat tot aan de meterkast.

Als de aansluiting uit de straat naar het huis een oude 1-fase aansluiting is, dan zijn de kosten voor een 3-fasen aansluiting voor Liander omdat de oorspronkelijke aansluiting niet meer aan de huidige normen voldoet. Als er al een nieuwere aansluiting aanwezig is dan zijn er eenmalige kosten van ongeveer 325 euro. Dit is dus een inschatting van de kosten die Liander hiervoor in rekening brengt voor de verzwaring van de aansluiting. De elektrakosten voor bijvoorbeeld leidingwerk en het aanpassen van de groepenkast zitten dus niet in dit bedrag. 

Een aanvraag doe je via mijnaansluiting.nl. Dit is een landelijke site die je aanvraag doorgeeft aan de juiste netbeheerder. Een aanvraag bij Liander is nog geen opdracht; mocht je na hun bevestiging de kosten toch te hoog vinden dan kan je kosteloos annuleren.

Of een woning een 3-fasen aansluiting heeft, oftewel 3 x 25 A, kun je op verschillende manieren zien:

 • Op een slimme meter staat het aangegeven als opschrift: 3 x 230/400 V en 3×0,25-5(100) A.
 • Op het display van een slimme meter, staat daar L1 dan is er 1-fase, staat er onderstaande tekst (L1 L2 L3) dan is er een 3-fasen aansluiting.

 • Via www.mijnaansluiting.nl. Eerst dien je een account aan te maken, het duurt een paar dagen voordat je dat hebt in verband met een brief per post. 
 • Via Liander: https://www.liander.nl/consumenthier kun je ook zonder account je aansluitingen zien.
 • Op de jaarnota van je energieleverancier.

Voor meer informatie zie: https://www.liander.nl/verzwaren-aansluiting-consument

Kijk voor instructies bij nieuwbouw en grote verbouwing naar: https://youtu.be/ZIxqFLOqwgo

Elektra

Waar moet je rekening mee houden met betrekking tot elektra? Waarschijnlijk is in de meeste woningen een elektra-capaciteit van 3 x 25A in de meterkast

Lees verder »