Elektra

Waar moet je rekening mee houden met betrekking tot elektra?

Wil je gaan aansluiten op het toekomstige buurtwarmtenet, dan zul je een opwek-installatie laten installeren, dus PVT-panelen – eventueel aangevuld met ‘gewone’ PV-panelen – en een geschikte warmtepomp. Je gaat dan minder/geen gas gebruiken en meer gebruik maken van elektriciteit. Als je de elektriciteit opwekt op eigen dak d.m.v. PVT-panelen en/of PV-panelen is dat CO2-neutraal en kost dat jaarrond geen extra elektriciteit van het net.

Je zult wel in de zomermaanden elektriciteit terug leveren aan het net, en in de winter meer van het net gaan gebruiken.

Wil je helemaal aardgasvrij worden, dan ga je ook elektrisch koken met een inductiekookplaat en elektrische oven.
Door deze en toekomstige ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld een eigen laadvoorziening voor een elektrische auto wordt de elektriciteitsvoorziening in onze woningen meer belast.
Hieronder een toelichting van de elektriciens waar Zonnewarmte mee samenwerkt over het belang van een veilige groepenkast. (We praten vaak over ‘de meterkast’ maar dat is slechts de behuizing van de groepenkast.)

Waarom controle en onderhoud van de groepenkast belangrijk is

De groepenkast, het hart van de elektrische installatie, speelt een cruciale rol in het veilig en efficiënt functioneren van elektrische systemen. Het is vaak een onderschoven kindje, maar een controle van de groepenkast kan zeker geen kwaad, want:

  • Componenten in de groepenkast kunnen er aan de buitenkant nog goed uitzien, maar van binnen kunnen ze slijtage vertonen. Dit kan leiden tot storingen of gevaarlijke situaties.
  • Moderne huishoudens gebruiken meer elektrische apparaten, wat de belasting op de groepenkast verhoogt. Dit vraagt om controle en mogelijk aanpassing van de installatie.
  • Oudere componenten kunnen door de hogere elektrische stromen en verschillende elektrische richtingen (zoals bij teruglevering) sneller verslijten en beschadigen.

Handig om voorafgaand aan het bezoek van de elektricien te doen:

  • Maak een lijst van alle elektrische apparaten en opwekkers in huis (zoals wasmachine, oven, inductiekookplaat, warmtepomp, zonnepanelen, vaatwasmachine, enz.). Dit helpt bij het plannen van aanpassingen of uitbreidingen van de groepenkast.
  • Denk vooruit. Misschien heb je al toekomstige voorzieningen in gedachte, zoals een nieuwe keuken of een laadpaal voor een elektrische auto. Bespreek deze plannen met de elektricien zodat de groepenkast hierop voorbereid kan worden.