Hoe goed moet mijn woning zijn/ worden geïsoleerd voor het buurtwarmtenet?

Voor het buurtwarmtenet is het van belang dat je woning zodanig is aangepast, dat het in de koude weken van het jaar aangenaam kan worden verwarmd met een watertemperatuur van 55°C in je verwarmingssysteem (in plaats van de standaard 80° of hoger). 55°C is een temperatuur die kan worden opgewekt door een warmtepomp zonder dat er te veel elektriciteit gebruikt hoeft te worden. Je kunt je woning hierop voorbereiden middels maatregelen zoals:

  • Isolatie tot schilindicator 70, dit is grofweg vergelijkbaar met energielabel C. Lees hier verder over verschillende isolatiemaatregelen en raadpleeg de Huisdossier-Rekenmodule voor meer inzicht in het isolatieniveau van je woning. 
  • Warmte-terug-win (wtw) ventilatie.
  • Verhoogde radiator-afgifte capaciteit, bijvoorbeeld door een gewone radiator te vervangen door een convector-radiator.

Het verschilt per woning welke maatregelen nodig zijn om 55°-ready te worden. Pas als je woning 55°-ready is, heeft de aanschaf van een warmtepomp zin. Anders gaat de warmtepomp heel veel elektriciteit verbruiken.

Als een dergelijk maatregelenpakket (dus isolatie, eventueel aangevuld met wtw-ventilatie en extra radiator-afgifte capaciteit) is toegepast, bespaart dat meestal al een aanzienlijk deel van het normale gasverbruik.

Forum 'Isolatie en ventilatie'

HomepageForumsIsolatie en ventilatie

1 -10 van 10 discussies bekijken

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.