Bodemisolatie is een prima maatregel voor de ondiepe kruipruimtes. De isolatie zorgt voor meer comfort in de woning, bespaart energie en leidt tot een minder vochtige kruipruimte. Bij bodemisolatie wordt een laag losliggend isolerend materiaal in de kruipruimte geblazen. Voor kruipruimtes die regelmatig onder water staan is het zeker een aanrader.
Wat is een kruipruimte?
Een kruipruimte is een lage ruimte onder de vloer van de begane grond. De kruipruimte kan je bereiken door een kruipluik in de vloer. Dit luik bevindt zich meestal onder de deurmat achter de voordeur. De kruipruimte is onder andere bedoeld om leidingen weg te werken, zoals de riolering of gasleidingen.
Voor wie is bodemisolatie interessant?
Bodemisolatie is interessant als de kruipruimte vaak nat of een beperkte hoogte heeft, bijvoorbeeld als deze lager is dan 45 cm. De ventilatie van de kruipruimte die boven de isolatie langs gaat, dient sterk verminderd te worden. Aanvullende isolatie van de funderingswand verhoogt de isolatiewaarde.
Is bodemisolatie een goed optie?
Overweeg je bodemisolatie, dan is een technische opname van de kruipruimte door een bedrijf of adviseur de volgende stap. Er wordt gekeken naar aanwezig puin, staat van het leidingwerk, aantal compartimenten, hout- en betonrot, vochtigheid en meer. Sommige woningen hebben mogelijk geen toegang naar de kruipruimte (een mangat). Op basis van de bevindingen en de afmetingen van de kruipruimte wordt de best passende oplossing aangeboden.
Welke materialen?
Voor bodemisolatie wordt meestal gewerkt met polystyreen (piepschuim) chips of parels. Polystyreen kan in natte ruimtes worden toegepast. Ook al staat er water in de kruipruimte, chips en parels drijven en behouden daarbij hun isolerende werking. De parels hebben een koolstof laagje voor hoger rendement.
In kruipruimtes kan ook een schelpenbed worden aangebracht, dit isoleert echter minder.
Hoe wordt deze manier van isoleren uitgevoerd?
Het puin moet uit de kruipruimte worden verwijderd en het uitvoerende bedrijf maakt indien nodig toegangen (mangaten) om afgesloten delen te kunnen bereiken. Ook worden de ventilatieopeningen gecontroleerd en gedeeltelijk afgesloten. Vervolgens wordt isolatiemateriaal via een inblaasslang gelijkmatig over het bodemoppervlak aangebracht. Vanuit de verste uithoeken wordt geleidelijk naar het kruipluik toegewerkt. Tenslotte wordt netjes opgeruimd, binnen enkele uren is het werk gereed.