1. Zonnewarmte
  2. /
  3. Deelnemen
  4. /
  5. Financiering en subsidies
  6. /
  7. Is de duurzaamheidslening overdraagbaar,...

Is de duurzaamheidslening overdraagbaar, bijv. bij verkoop van een huis?

Leningen zijn persoonsgebonden en daarom niet overdraagbaar. In het algemeen hangt het er per type lening vanaf wat je moet doen bij wijzigingen in je situatie. De leningsfaciliteiten hebben elk hun eigen voorwaarden die op de desbetreffende website te raadplegen zijn. Daarom verwijzen wij voor informatie over leningen naar de kredietverstrekker.

In het geval van de duurzaamheidslening onder beheer van SVn is er bijvoorbeeld onder de rubriek veelgestelde vragen informatie beschikbaar over wijzigingen in je situatie zoals bij verkoop van een woning. Op de website van het Nationaal Warmtefonds is informatie beschikbaar over de energiebespaarlening.

Bij verkoop van de woning wordt over het algemeen uit de opbrengsten de lening afgelost. Dit geldt zowel voor een hypothecaire lening als voor persoonlijke leningen zoals de SVn lening.

Alleen een gebouwgebonden financiering is ‘overdraagbaar’ omdat deze lening rust op de woning, en niet op een persoon. Deze leningen zijn echter nog niet op de markt. Vanuit Zonnewarmte.NL volgen we de ontwikkelingen omtrent gebouwgebonden financiering als toekomstige manier om bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen te financieren.

Hoe groot is de investering?

Voor een gemiddelde woning in de buurt met twee bewoners, een woonoppervlak van 110m2, een (pre-corona) aardgasverbruik van 1.400m3 per jaar (ongeveer label E) en een beschikbaar dakoppervlak

Lees verder »