Aanvraag warmtebeeldfoto

Warmtebeeldfoto

Om een indruk te krijgen van de isolatie van een woning kunnen warmtebeeldfoto’s worden gemaakt met een infraroodcamera. De plekken op de gevel waar veel warmte weglekt zijn relatief warm en lichten daarom duidelijk op op de foto. Op interessante plekken kan met de camera ook een temperatuurmeting worden gedaan.

De informatie op de foto geeft een goede indicatie van het onderhoud, isolatie en energieverbruik van de woning. SpaarGas verwacht dat maatwerkadviseurs zelf een inschatting maken, op basis van het ingevulde Huisdossier, of het voor je woning nuttig is om warmtebeeldfoto’s te maken voor een degelijk advies

Voorbeeld infrarood foto met 3 meetpunten op de gevel

Om een goede opname te kunnen maken moet de woning een paar uur van te voren worden verwarmd tot 22 graden. Zet hiervoor alle radiatoren open, sluit ramen of buitenroosters en zet alle binnendeuren open. Ook kunnen opnamen het beste worden gemaakt als het buiten koud is, want dan is namelijk het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groot.

De opnames kunnen worden gemaakt als het buiten 5 graden of kouder is, niet regent en niet heel zonnig is. De beste tijd is vroeg in de ochtend bij de juiste weersomstandigheden. Dit betekent dat het lastig precies te plannen is wanneer we kunnen fotograferen. We gaan er vanuit dat in de maanden februari, maart en april voldoende dagen zullen zijn met een lage buitentemperatuur om foto’s te maken.

De opname wordt gemaakt van de voorgevel. Als de achtergevel, en eventueel de zijgevel(s), vrij toegankelijk zijn dan kunnen die ook worden gefotografeerd. Je hoeft dan niet thuis te zijn. Als je wel thuis bent kan er natuurlijk van achter- en zijgevel(s) ook een opname worden gemaakt.

Je kunt hier meer lezen over het hoe en waarom van warmtebeeldfoto’s: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/warmtebeelden/

 
Â