Wat is de stand van zaken?

In het afgelopen jaar is er heel veel gebeurd. November 2022 staan de zaken er als volgt voor

  • De overheid heeft aan de gemeente Haarlem een flinke subsidie toegekend voor het zonnewarmteproject! We gaan dus door met het realiseren van het zonnewarmtenet.
  • Er zijn meer dan 500 wijkbewoners met een Huisdossier, dit is ruim boven het minimale aantal huishoudens dat nodig is voor het aanleggen van het wijkwarmtenet en het slaan van de putten voor warmte- en koudeopslag.
  • De gemeente heeft besloten dat zij garant wil staan voor een lening die nodig is voor het aanleggen van het zonnewarmtenet. 

Kortom: alle seinen staan op groen.

De komende tijd gebeurt het volgende:

  • We zoeken de beste marktpartijen voor allerlei zaken rond het project: Goed maatwerkadvies voor de woningen die meedoen, de levering van warmtepompen en PVT-panelen, de installatie van apparatuur, etc.
  • Op basis van een ingevuld Huisdossier krijg je een inschatting van wat het financieel en praktisch voor je woning betekent om mee te doen.
  • De Zonnewarmte-buurtcoöperatie wordt opgericht. Deze organisatie beheert het wijknet en beslist over zaken als de voorwaarden voor deelname en tarieven voor het leveren en afnemen van warmte.

Ontwikkelingen en het verloop van het project

Er zijn factoren waardoor we niet alles kunnen voorspellen over hoe precies het zonnewarmtenet zal doorgaan. Zoals de prijsontwikkelingen van materialen, levertijden en de beschikbaarheid van uitvoerders. Wat meewerkt zijn de beschikbare subsidies en gunstige duurzaamheidsleningen. Het project is in ontwikkeling en de informatie op deze website is een weergave van hoe het projectteam voorziet dat het project vorm zal krijgen.

Draagvlak
Voordat er een wijkwarmtenet met ondergrondse opslag kan worden aangelegd, moet er voldoende aansluitingen mogelijk zijn in de wijk. Het minimum aantal woningen dat mee moet doen is 200, in een straal van 600 tot 800 woningen. Als elke straat eenmaal een aantal koploper woningen heeft die hun huis verwarmen via het zonnewarmtenet, dan wordt er een ‘zwaan-kleef-aan’ effect verwacht waarbij steeds meer bewoners mee gaan doen.

Wat is Zonnewarmte?

Zonnewarmte Ramplaankwartier (voorheen SpaarGas) is de gezamenlijke actie van bewoners in het Ramplaankwartier en de gemeente Haarlem om de wijk op een haalbare en betaalbare

Lees verder »

Wat kun je nu al doen?

Vraag een account aan en vul je Huisdossier in en krijg dan een inschatting wat deelname aan het zonnewarmtenet financieel en praktisch betekent voor jouw woning. Werk

Lees verder »

Forum 'Over Zonnewarmte'

HomepageForumsOver Zonnewarmte

  • Alle discussies

  • Sorry, er zijn geen discussies gevonden.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.