1. Zonnewarmte
 2. /
 3. Deelnemen
 4. /
 5. Het traject, hoe ziet...
 6. /
 7. Hoe kan je stapsgewijs...

Hoe kan je stapsgewijs naar aardgasvrij?

Deelnemen aan Zonnewarmte Ramplaankwartier helpt je een aardgasvrije woning te realiseren. Dit gebeurt in een aantal stappen. De volgorde van deze stappen kun je zelf bepalen, maar het doel is dat alle deelnemende woningen uiteindelijk voldoende geïsoleerd zijn, meedoen aan de warmteopwek, aangesloten zijn op het buurtwarmtenet en op termijn helemaal van het gas af kunnen. 

De stappen naar aardgasvrij

   Huisdossier

De eerste stap naar aardgasvrij is het aanvragen en invullen van een Huisdossier. Hierin komen de gegevens over je woning te staan en gegevens over je huidige energiegebruik (aardgas en elektra).

   Zonnewarmte Rekenmodule

Heb je je Huisdossier ingevuld dan geeft de Zonnewarmte Rekenmodule een inschatting op basis van je ingevulde energieverbruik en de woninggegevens van:

 • het huidige isolatie-niveau
 • de aardgasbesparing na aansluiting op het wijknet
 • het budget dat je kostenneutraal kunt besteden
 • de geadviseerde zonnewarmte-installatie 
 • inschatting beschikbare subsidie
 • de energiekosten na de verschillende stappen naar aardgasvrij, incl de afbetaling van een duurzaamheidslening (waarbij het streven is: niet meer betalen dan je nu betaalt)

   Maatwerkadvies

Een professioneel energie-adviesbureau geeft een maatwerkadvies over wat er nodig is om de woning voldoende te isoleren. Hierbij is het ingevulde Huisdossier nodig en komt de adviseur langs. Uit het maatwerkadvies volgt specifiek isolatie-advies. Ook wordt er gekeken naar de ventilatie in de woning en of het warmteafgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, etc.) geschikt is. 

 Zonnewarmte-installatie

Om warmte op te wekken worden PVT-panelen geplaatst op het dak, en er wordt een geluidsarme warmtepomp en een boilervat in de woning geïnstalleerd. Meestal is een 3-fase-aansluiting van de elektriciteit nodig.

  Warmte-opslag en wijknet

Als de wko (warmte- en koudeopslag) er is en het buurtwarmtenet is aangelegd, wordt de woning aangesloten. Wordt er al elektrisch gekookt, dan is er geen gas meer nodig en kan dit worden afgesloten. 

Forum 'Het traject: hoe ziet deelname eruit?'

HomepageForumsDeelnemen: Het traject, hoe ziet deelname eruit?

 • Alle discussies

 • Sorry, er zijn geen discussies gevonden.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.