1. Home
 2. /
 3. Zonnewarmte
 4. /
 5. Deelnemen
 6. /
 7. Het Huisdossier
 8. /
 9. Huisdossier-Rekenmodule, PVT-panelen bij verschillende...

Huisdossier-Rekenmodule, PVT-panelen bij verschillende opstellingen: hoe zit dat?

PVT-panelen bij verschillende opstellingen:

 • hybride, dus zowel cv-ketel als water-water warmtepomp
 • gasloos-zonder-buurtwarmtenet: all electric standalone
 • Zonnewarmte eindsituatie: voldoende geïsoleerd en aangesloten op het buurtwarmtenet

Wanneer het buurtwarmtenet er nog niet ligt en je wel al een warmtepomp en PVT-panelen hebt, spreken we van de tussenfase. Je kunt in de tussenfase kiezen: 

 • of je neemt voldoende PVT-panelen voor je eigen warmtevraag in de eindsituatie, dus waarin de woning is aangesloten op het buurtwarmtenet.  Tijdens de tussenfase heb je zo’n 70% aardgasbesparing en heb je nog wel je cv-ketel nodig. Er is dan sprake van een hybride installatie: een combinatie van cv-ketel en water-water warmtepomp.
 • of je neemt 50% extra PVT-panelen bovenop wat je voor je eigen warmtevraag nodig hebt in de eindsituatie. Als je woning voldoende geïsoleerd is, kun je met deze 50% extra PVT-panelen mogelijk al van het gas af. Je kunt dan je cv-ketel al afkoppelen. Dit noemen we de gasloos-zonder-buurtwarmtenet (all electric standalone) installatie. Je bespaart dan tot 100% aardgas en wekt bovendien extra elektriciteit op.
   • dit kan ook een interessante optie zijn als je in de tussenfase geen ruimte hebt voor zowel een cv-ketel als een warmtepomp
   • let op! In deze opstelling is je elektriciteitsverbruik in de winter wel flink hoog. Zodra het buurtwarmtenet er ligt, kun je je woning daarop aansluiten en is er niet meer sprake van deze extra elektriciteitsverbruik voor warmte.
   • als je wél ruimte hebt voor een hybride opstelling, en je wilt weten of hybride goedkoper of duurder is dan gasloos-zonder-buurtwarmtenet (all electric standalone), geeft de Rekenmodule daar (op dit moment) geen inschatting voor. Wel is het meestal zo dat beide opties goedkoper zijn dan niets doen.
   • vraag een adviseur/ installateur om dit voor je woning door te rekenen.

Alle extra PVT-panelen bovenop wat je woning nodig heeft voor de eigen warmtevraag (uitgaande van de eindsituatie) noemen we ‘surplus PVT’. Aangezien er ook woningen zijn met een ‘moeilijk dak’ die niet voldoende PVT-panelen op hun eigen dak kunnen plaatsen, onderzoeken we de mogelijkheden om voor de warmte-meeropbrengst een renderende surplus-vergoeding te geven zodra de woning is aangesloten op het buurtwarmtenet.

Er zit een maximum op de hoeveelheid surplus PVT waarvoor deze intentie voor een vergoeding geldt. Dit maximum is gesteld op 50% t.o.v. je eigen warmtevraag (in de eindsituatie bij gemiddeld gebruik en bij schilindicator 70). Deze extra 50% komt overeen met de benodigde capaciteit voor de all electric standalone situatie (oftewel gasloos-zonder-buurtwarmtenet). In de Rekenmodule zie je een indicatie hoeveel m² PVT-panelen nodig is voor de all electric standalone situatie. Dit is anderhalf keer de benodigde PVT-panelen voor de eigen warmtevraag in de eindsituatie.

Forum 'Huisdossier'

HomepageForumsDeelnemen: Huisdossier

 • Alle discussies

 • Sorry, er zijn geen discussies gevonden.

Je moet ingelogd zijn om nieuwe discussies te maken.