1. Zonnewarmte
 2. /
 3. Deelnemen
 4. /
 5. Het traject, hoe ziet...
 6. /
 7. BTW PVT-panelen: hoe zit...

BTW PVT-panelen: hoe zit dat bij deelname aan dit project?

In tegenstelling tot ‘gewone’ zonnepanelen (PV-panelen) die sinds 2023 in het 0% BTW-tarief zitten, vallen PVT-panelen niet onder het 0%-tarief van de BTW. Op PVT-panelen wordt 21% BTW gerekend. 

PVT-panelen komen wél in aanmerking voor BTW teruggave als iemand zich als ondernemer voor de BTW bij de Belastingdienst registreert, of al geregistreerd staat (zoals zzp-ers). Binnen dit kader geldt de kleine ondernemingsregeling zoals die voorheen voor zonnepanelen gold. 

Wil je in aanmerking komen voor BTW teruggave? Dit gaat als volgt in zijn werk:  

 • Registreren als BTW-ondernemer bij de Belastingdienst
 • Stel: Aanschaf van PVT-panelen ter waarde van EUR 10.000 exclusief BTW (fictief voorbeeld, het bedrag zal per bewoner verschillen). Het aankoopbedrag is dus EUR 12.100 inclusief BTW. 
 • Een BTW-ondernemer doet in principe ieder kwartaal BTW aangifte. Je geeft een forfaitair bedrag aan omzet op dat hier te vinden is. In de eerste BTW-aangifte na aankoop kan EUR 2.100 teruggevorderd worden. Dit bedrag ontvang je dus terug van de Belastingdienst (minus de te betalen BTW op je omzet, maar dit is een zeer klein bedrag).
 • Ieder kwartaal moeten er BTW aangiftes worden gedaan. Veel mensen hoeven dit alleen in het jaar van aankoop te doen, en kunnen zich daarna aanmelden voor de Kleine Ondernemingsregeling. Maar voor sommigen is dit niet mogelijk of niet voordelig (zie hieronder).

De Kleine Ondernemersregeling (KOR)

De BTW terugvorderen vergt in potentie administratieve lasten, die een afweging tegen het financiële voordeel waard zijn. Om deze administratieve lasten sterk te reduceren, is er de Kleine Ondernemingsregeling (KOR). Deze is voor de meeste mensen van toepassing. Aanmelden voor de KOR is mogelijk en aantrekkelijk onder de volgende voorwaarden: 

 • Je bent géén zzp-er of hebt géén eenmanszaak. Heb je plannen om je als zzp-er / eenmanszaak in de nabije toekomst in te schrijven bij de Belastingdienst, overweeg dan of je van de KOR gebruik kunt en wilt maken Als je jaaromzet als zzp-er / eenmanszaak structureel beneden de EUR 20.000 blijft, kan je je ook aanmelden voor de KOR. 
 • Je hebt de afgelopen drie jaar géén gebruik gemaakt van de KOR. Wanneer je korter dan drie jaar geleden van de KOR gebruik hebt gemaakt, heb je geen aftrekrecht. Dit kan gelden voor mensen die recent zonnepanelen hebben aangeschaft en hier BTW teruggave voor hebben gehad. Na aanmelding bij de KOR moet je namelijk drie jaar in de KOR blijven, voordat je je kan afmelden en weer opnieuw aftrekrecht kan krijgen. Voor de regels, kijk hier
 • De PVT-panelen die je koopt, kosten niet meer dan EUR 11.900 exclusief BTW / EUR 14.400 inclusief BTW. Is je initiële aankoopbedrag hierboven, dan word je BTW teruggave hoger dan EUR 2.500. Dan heeft aanmelden voor de KOR in het jaar na aankoop tot gevolg dat de Belastingdienst gedurende vier jaar steeds één vijfde van de oorspronkelijke BTW teruggave zal terugvorderen. Hiermee houd je maar 20% van het oorspronkelijke BTW voordeel over. In deze situatie is het financieel veel voordeliger om géén KOR aan te vragen. Dit heeft echter wel als belangrijk nadeel dat er ieder kwartaal een BTW aangifte moet worden gedaan gedurende de jaren dat de PVT-panelen terugleveren aan het elektriciteitsnet. 
 • Om gebruik te maken van deze Kleine Ondernemersregeling volg je bovenstaande stappen waarbij je je als ondernemer voor de BTW aanmeldt bij de Belastingdienst. In het kalenderjaar na de aankoop van de PVT-panelen kan je je aanmelden voor de Kleine Ondernemersregeling en hoef je geen BTW meer op te geven of af te dragen. Dit verlaagt de administratieve lasten aanzienlijk. 

Zonnewarmte.NL onderzoekt momenteel of we de administratieve lasten voor bewoners kunnen beperken. Hierbij neemt de Zonnewarmte Buurtcoöperatie de administratieve last op zich om de registraties en aangiftes te doen (nadat de bewoner hiervoor een machtiging heeft gegeven). Hoe dit er precies uit komt te zien, is duidelijk zodra er een aanbod ligt vanuit de gezamenlijke inkoop van PVT-panelen.